Daar was laatst een piemel loos

DSC02012 (640x425)Shit. Met gierende banden naar een ziekenhuis in Dar es Salaam. Felice was ’s ochtends nog kiplekker, daarna zeeziek op de ferry terug van Zanzibar naar Dar en heeft ’s avonds ineens meer dan 40 graden koorts met overgeven en diarree. En die snel oplopende koorts doet alle alarmbellen rinkelen: het kan malaria zijn. Naast de stress en zorgen zijn we blij dat dit in Dar es Salaam of all places gebeurt. Er is prima gezondheidszorg voor handen, we hoeven niet naar een traditionele healer. ’s Avonds laat kunnen we terecht bij de IST kliniek met zowaar ook Nederlandse artsen. Felice ligt als een warm slap kacheltje in een laken gerold achterin de taxi. Gelukkig is ze niet echt suf, er komt zelfs een ‘ik wil een kopje thee met suiker’ uit. Bij het zien van spuiten, glazen buisjes en ziekenhuisbedden is ze verbazingwekkend sterk en verzet zich gillend tegen de prik.
Al 15 minuten na de bloedtest is bekend dat ze gelukkig geen malaria heeft.

Of we de volgende dag willen terugkomen voor DSC02017 (640x425)verder lab onderzoek en een nieuwe bloedtest om virale en bacteriële infecties op te sporen. We gaan weer wat relaxter terug naar ons hotel in Dar. Pino staat nog op de camping in het zuiden van Dar op ons te wachten, de auto kon niet mee naar Zanzibar. Het wordt geen top nacht: een loeiende moskee, een klein bed voor ons drietjes en Felice die de hele nacht naar de WC moet. Ongelooflijk hoe een dag er in korte tijd heel anders kan uitzien. De frisbee biedt uitkomst om een sample van Felice haar poep op te vangen. Waarom zijn die potjes altijd zo belachelijk klein?!

P1130236 (640x480)De volgende dag wijst de tweede test uit dat ze een bacteriële infectie heeft opgelopen, hoogstwaarschijnlijk door voedsel. Voedsel dat niet uit onze eigen pannen is gekomen. En dat kan deze laatste dagen van alles zijn…Op Zanzibar genoten we een kleine week zonder Pino van normale bedden, niet koken en continu overal consumeren. Maar of het nou van dat ene ijsje, kippetje of mangosap komt maakt eigenlijk ook niet uit. Felice moet aan de antibiotica (met aardbeiensmaak) en we benutten het consult meteen om pillen tegen bilharzia te krijgen. We hebben immers alle drie in het meer van Malawi gezwommen en het kan geen kwaad om preventief een kuurtje te doen.

P1130217 (640x480)Zanzibar. De naam alleen al is mystiek en exotisch. In de ferry heen werden we geupgrade naar de businessclass waar een ijzige koude poolwind uit de airco waaide. Hoe toepasselijk, we keken ondertussen bibberend naar de film ‘Ice Age’. Zanzibar wordt niet voor niets Spice Island genoemd: het was ooit een belangrijke handels- en slavenpost post voor de Arabische P1130068 (480x640)wereld en India en dat zie je niet alleen terug in de heerlijke Zanzibari gerechten. Stone Town is een wirwar van kleine kronkelstraatjes, een oud paleis waar de sultan van Oman ooit zetelde en prachtige witkrijten gebouwen met oosterse uitstraling. Het is een mix van traditioneel en westers. Er zijn yogalessen, organische lunchtentjes, frappuccino’s. Maar ook gehoofddoekte meisjes, handkarren en slapende winkelbediendes. We slapen in een hotel met rooftop terras van waaraf je 360 graden uitzicht hebt over de witte stad, turquoise zee, bootjes en de ontelbare luidsprekers op de moskeeën.

P1130106 (640x480)We brengen nog een paar dagen door in een strandhotelletje bij Jambiani, een klein dorpje aan de oostkant van het eiland. We dachten dat niks de stranden van Mozambique kon overtreffen maar nee, dit is echt ongekend! P1130171 (640x480)Wit zand dat bijna pijn doet aan je ogen en alle schakeringen blauw en turquoise in zee. De Indische Oceaan is zo warm als een bad. Vrouwen op het strand leuren met massage, henna tatoos en sarongs. Marleen laat zich verleiden tot een massage en komt terug als een gezandstraalde glimworm: een pot vaseline in combinatie met zanderige handen van de masseuse, geen aanrader. P1130188 (640x480)Op een middag zijn kinderen uit het dorp niet weg te slaan als het animatieteam Joost en Felice zandkastelen aan het bouwen zijn.
Een paar dagen zonder Pino en alles wat daarbij hoort doet ons weer realiseren hoe onze standaarden verlegd zijn. Onze ogen worden groot bij een ontbijt met yoghurt en muesli en normale koffie en we jubelen als er warm water uit de kraan komt. Na weken kamperen en altijd maar wit brood eten dat zelfs als het vers is nog van ellende uit elkaar valt is dit allemaal een feestje!

En dan, als rechtgeaarde Nederlanders, natuurlijk even een berichtje over het weer. Ook daar is een verschil in standaard opgetreden. We zijn op het punt aangekomen dat we blij zijn als het bewolkt is. Sinds we in Tanzania zijn is het echt te merken dat we dichterbij de evenaar komen. Eigenlijk is de zon alleen nog maar te harden tussen 6 uur en 8 ’s ochtends of na vieren ’s middags. Felice zegt tegenwoordig ‘van de zon moet ik zo nodig poepen!’

P1130033 (640x480)Wat is dat toch met spellingsfouten in andere landen op bijvoorbeeld menu’s. OK, Vietnam met ‘roasted penus’ in plaats van peanuts spande wel de kroon, maar op Zanzibar kunnen ze er ook wel wat van. Naast ‘paincakes’ kun je ook ‘steak with paper sauce’ krijgen. Bij het mannetje naast ons hotel kun je een dagje ‘selling’ in z’n zeilboot boeken. Op een ander bord staat goeiig ‘we sell defferent type of souvenour’. P1130027 (640x480)En de Afrikaanse ondernemingsgeest kan ook nog wel wat inspiratie gebruiken. Of het nou om de eeuwige tomaten of uien gaat, gevlochten manden of sinaasappels: de verkopers zitten allemaal op een rijtje, identieke handeltjes, op precies dezelfde manier uitgestald. Het boeit dus ook niet waar je wat koopt. Eenmaal gekozen voor een stalletje krijg je alle buren over je heen: ‘my friend! You give me also business!’

Onze plannen om langer weg te blijven veranderen dagelijks. We hebben vanaf november nog geen nieuwe huurder voor ons appartement en Egypte wordt er als doorreisland niet aantrekkelijker op. Daarom kijken we ook naar opties om onze Pino ergens in Oost-Afrika te verkopen. (Interesse?? Ga naar www.worldcruisers.nl/landcruiser-for-sale) Hoe het ook uitpakt, we zien het wel. Op z’n Swahili: hakuna matata, don’t worry.

P1120986 (640x480)Het is knap, maar zelfs het weinige dat we met ons meezeulen kunnen we vaak niet vinden of raken we kwijt. Marleen is minimaal twee keer per dag haar autosleutels kwijt, die vaak in de autodeur blijken te zitten. En als Kleinduimpje hebben we een kruimelspoor achtergelaten op campings van zonnebrand, douchegel, een hartstikke goeie lamp, zwembroek van Felice, theedoeken en sokken. Aan de andere kant geeft dat een goed excuus om weer nieuwe dingen aan te schaffen. Shoppen is deze maanden toch al karig, dus eindelijk iets anders dan diesel en eten kopen is echt een verwennerij. Ook hier dus weer een nieuwe standaard. En Joost is heel streng: pas in het laatste land mogen we ons echt te buiten gaan aan souvenirs. Die onmogelijke houten giraffe van 3 meter komt er dus nog wel!

P1120963 (480x640)Felice is snel na haar ziekenhuisavontuur weer helemaal de oude. Ietsjes dunner, maar met evenveel praatjes. Als een papegaai herhaalt ze alles wat we zeggen. We horen onszelf dan ook vaak terug in haar uitspraken: ‘Ik heb het bloody hot’, ‘ik zie geen reet’ of ‘wat een gezeik’. Moeilijk om er niet te hard om te lachen. Dat ze ziek was is alleen nog te merken aan haar rijtje van favoriete vieze woorden waar tegenwoordig ook ‘diarree’ bij zit. Ze wil dat we er ook allemaal liedjes over zingen. Van ‘Altijd is mijn kontje ziek’ tot ‘daar was laatst een piemel loos’. Tsja, opvoedkundig hebben we nog een lange weg te gaan.

Dit bericht is geplaatst in World Cruisers. Bookmark de permalink.

10 Reacties op Daar was laatst een piemel loos

 1. francien schreef:

  ai ai ai, ik heb weer enorm GENOTEN van jullie mooie verhalen! Dank! DIKKE KNUFFEL

 2. Reinier schreef:

  Prachtig! Zanzibar zijn wij ook ooit geweest, heerlijk. Veel plezier!

 3. Carolina en Lee schreef:

  AHAHAHA. Moesten heel erg lachen om de uitspraken die Felice op heeft gepikt. Fijn dat ze weer beter is en heel veel plezier onderweg. Met veel plezier lezen wij jullie verhalen.

  Met hartelijke groet uit Strand (vandaag een beetje regen, na de middag droog).

 4. elsbeth schreef:

  Lieve Cruisaways, heb weer zwaar genoten van de verhalen, ben benieuwd wat jullie besluiten. Veel liefs en knuffel voor de gelukkig weer gezonde Felice, Elsbeth en Eric

 5. anke schreef:

  Ha Marleen, Joost en Felice,
  Ik geniet erg van je verhalen, jullie ervaringen en beschrijvingen. Lees je stukken altijd met veel plezier. Wat was Zuid Afrika dan tammetjes, Het leuke van je reis spat eraf, en som ook wel spanning, het gedoe, de stress en de andere mindere prettige dingen.
  In Renesse is alles rustig, we gaan ons gangetje en we hebben het goed. Veel plezier met de volgende ervaringen.
  Safe trip and take care Anke

 6. Nanneke Gijsman schreef:

  Lieve drie,weer vreselijk gelachen om jullie fantastische avonturen. Ben blij dat Felice weer opgeknapt is. Ben benieuwd wat jullie volgende bestemming is.
  Liefs en knuffels,
  Nanneke

 7. Marjolein schreef:

  Om te brullen van het lachen, jullie laatste avonturen! Nog wel het meeste om aapie Felice 🙂
  Wonderlijk hoe een kort ziekenbezoek inspireert tot een verrijking van haar vieze woordjes vocabulaire. Op naar nieuwe belevenissen! Liefs uit Amsterdam, na een middag Stedelijk Museum en een avondmaaltijd witlof met aardappels.

 8. Leo & Sonja schreef:

  Hi Joost en Marleen,
  Het is ook leuk om jullie verhalen te lezen, Zanzibar was voor ons ook een vakantie tijdens de reis.
  Superluxe om eens geen kilometers te hoeven maken en niet naar boodschappen te hoeven zoeken.
  Wij zitten nu in Mwanza en gaan morgen weer richting het zuiden, via Malawi naar Zambia.
  Het was leuk om jullie te ontmoeten en fijn dat Felice weer de oude is en wat woorden heeft bijgeleerd. Sterke met het nemen van de beslissing over de thuisreis.
  Gr.,
  Sonja en Leo

 9. Juuleke schreef:

  Hoi Marleen! Wat een geweldige verhalen en wat een avonturen. Ben zo benieuwd wat Felice er allemaal van opsteekt en hoe ze t straks in Nederland weer zal vinden. Veel plezier! Hier nu regen en drap en drel, dus geniet daar!!!! x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *