Druk druk druk in Afrika

DSC02725 (640x425)‘Happy birthday to you’-zingend komt de hele keukenploeg met een taart vol kaarsjes aanlopen. Het opschrift is bijna goed doorgekomen, op een r na: ‘Hiepedepiep Felice 3 jaar.’ Het is dierendag, 4 oktober, en Felice zit helemaal te glunderen in haar feestjurk met feesthoed op. Ze steekt drie kromme vingertjes op als we vragen hoe oud ze nu is. We zitten in The Haven, in Jinja. Een heerlijke plek aan de Oegandese Nijl waar voornamelijk expats uit Kampala zich laten verwennen in luxe lodges met heerlijk eten en een zwembad. Een echte ‘treat’ dus voor deze doorgewinterde kampeerders, ook al slapen we dan wel gewoon in de Pino op het grasveld..

DSC02762 (640x425)De verjaardagstaart is kolossaal. Kleine formaten kennen ze hier niet. Dat het een vruchtentaart moest worden is niet helemaal doorgekomen; bij het aansnijden blijkt het een gortdroge chocoladecake met veel glazuur. Het personeel vindt het niet erg!

’s Ochtends vroeg een feestontbijtje in de stad Jinja, in een koffietentje waar nota bene een dependance van het Nederlandse merk BROOD zit. Gretig slaan we daar wat van in. Net buiten Jinja zien we in de berm een groep mannen met allemaal dezelfde felgele outfit aan het werk. Het zijn gevangenen die zich nuttig moeten maken met community work, iets dat in het hele land zo gedaan wordt. Je kunt de gevangenen zelfs inhuren om klussen voor je te doen.

P1130694De verjaardag staat verder in het teken van alles doen waar Felice zin in heeft: van de zandbak naar het zwembad, door naar de speelhoek waar de kleurenkermis van Fisher Price-meuk je tegemoet komt en puzzelen met haar cadeau van wel 48 stukjes. ‘Ik ben een puzzelmaster!’ gilt ze trots. En ’s avonds even skypen met opa en oma, frietjes eten en ijs toe!

De volgende ochtend bij het ontbijt zingt Felice ‘ei ei ei en we zijn zo blij’. Even denken we dat ze nog in haar verjaardag is blijven hangen, maar dan zien we dat de eitjes worden opgediend. We gaan door naar Kampala, nadat we eerst Joost’s nichtje Anneloes in Jinja uitgebreid zien. Zij zit daar net voor een stoer avontuur van een jaar. Wat is het vervolgens een drama om Kampala binnen te komen! Al 30 kilometer voor de stad is het filerijden. Joost laveert tussen alle taxibusjes, motors en auto’s door alsof hij nooit anders gedaan heeft met af en toe een flinke ram op de toeter.

P1130967 (640x480)DSC04420 (640x425)Kampala wint echt van Nairobi wat chaos en drukte betreft. Overal taxibusjes en boda boda’s – motortaxi’s die met passagiers achterop en vaak zonder helm als een dolle door het verkeer razen. En zijn er mensen in Kampala die GEEN handeltje hebben? We passeren het ene na het andere koopwaar stalletje, van oude auto-onderdelen en gekleurd plastic servies tot bloederige halve meters koe die aan roestige haken bungelen. Joost wordt helemaal nostalgisch bij de aanblik van streetfood-tentjes met de bekende ‘rolex’: chapati’s waar een omelet ingerold zit. Dat moet natuurlijk geproefd worden!

P1130736We logeren bij Ans die Joost van War Child kent. Ze woont met haar twee zoons op een van de heuvels in Kampala met prachtig uitzicht op het meer. Hier hebben we tijd om onze opdracht in een SOS Kinderdorp in Gulu, het noorden van Oeganda, voor te bereiden. Felice vindt het wel weer fijn om in een echt huis te kunnen rondbanjeren en voelt zich meteen thuis. ‘Mag ik een beetje drinken? Mijn nek is helemaal uitgedroogd!’ zegt ze terwijl ze de grote ijskast al opentrekt.

DSC04780 (640x425)We bezoeken in het noorden zowel een project van SOS Kinderdorpen als een oude bekende van Joost, Joseph, in Lira. Hij is al jaren chauffeur bij Right To Play en heeft Joost ontelbare keren vervoerd toen hij in 2005 in Oeganda voor Right To Play vrijwilliger was. Nu zijn de rollen eens omgedraaid en zit Joseph onwennig naast driver Joost. In deze regio heeft de LRA van Joseph Kony begin 2000 vreselijk huisgehouden: kinderen werden ontvoerd om in het leger mee te doen, volwassenen werden vermoord of verminkt.

Het is heel bijzonder om het leven in een SOS Kinderdorp een paar dagen lang mee te maken. De kleintjes roepen steeds ‘waar is de jonge mzungu?’ want ze willen allemaal met Felice spelen. De oudere kinderen roepen ‘hello baby!’ naar Felice. Dat gebeurt wel vaker, zo wordt een kleintje hier nou eenmaal aangesproken, maar sinds haar verjaardag zegt Felice nu ferm ‘ik ben geen baby!’

DSC04416 (640x425)Het zijn lange dagen, deze ‘projectbezoek-dagen’, maar ongelooflijk leuk om Oeganda op een andere manier te ervaren dan alleen als toerist. Nog zo’n mooi project dat we zien is ‘Building Skills’ van War Child. Met ‘Doe je droombaan’ had Joost hiervoor geld opgehaald. Jongeren leren een vak zodat ze een eigen bedrijfje kunnen beginnen of gewoon een baan kunnen krijgen. DSC04460 (640x425)Vlakbij Gulu bezoeken we een garage-workshop, een motorreparatie-bedrijfje en een spaargroep. De mannen en vrouwen die een deel van hun verdiende geld in de spaargroep inleggen willen ook een traditionele ‘courtship’ dans voor ons doen. ‘Ha, de billendans! Die kan ik ook!’ roept Felice als ze allemaal op ritmisch getrommel onmogelijke bewegingen maken vanuit de heuppartij.

DSC05400 (640x425)Ons ‘noordelijk rondje’ brengt ons ook naar Soroti temidden van groene moerasvelden. We nemen even een kijkje bij een bijzonder Right To Play event dat stomtoevallig net dan plaatsvindt. Vanuit een corporate samenwerking tussen een Noorse opticien-keten en Right To Play Noorwegen kunnen mensen gratis hun ogen laten testen en, als dat de oplossing is, ter plekke een brilletje krijgen. DSC05453 (640x425)De opkomt is overweldigend; meer dan 1000 mensen, jong en oud, zitten in de schaduw van een grote tent op een zonovergoten uitgestrekt sportveld. Ze luisteren geduldig naar muziek die uit de boxen schalt. Een man komt aan het eind van de ochtend aan en heeft net 60 km in een taxibusje gezeten. Zijn bril heeft nog maar 1 glas en hangt met touwtjes aan elkaar. De wachtende menigte schrikt hem niet af. Wauw, gaaf om de gelukkige nieuwe bril-dragers helemaal trots de tent uit te zien lopen!

O ja, dat familiepakket luiers met wat verdwaalde zwemluiers dat we al meezeulen sinds Mozambique….dat hebben we eindelijk achtergelaten bij een crèche onderweg. We hebben ons de moeite bespaard om het concept ‘zwemluier’ uit te leggen. Dat voelt ineens wel als een héél westerse uitvinding.

DSC04404 (640x425)En wat mensen allemaal op hun hoofd dragen, of achterop hun fiets of motor meezeulen…daar kun je een hele fotoreportage aan wijden. Hilarisch als een vrouw met een grote kamerplant op haar hoofd voorbijkomt met uitgestreken gezicht. Grappig als we een motorrijder bijna niet meer zien omdat er honderden zakken broden als een grote wolk om hem heen gedrapeerd zijn. P1130675Bloedlink wanneer een motorrijder voorbij scheurt met een grote stapel bamboestokken overdwars die aan beide kanten een paar meter uitsteken. En mocht je iets kwijt zijn, erectieproblemen hebben of succes in de business willen: dan kun je contact opnemen met de vele doctor Juma’s die hun advertentie op palen en muren geplakt hebben. Zorgen dat je geliefde weer trouw wordt duurt 1 dag, dikkere billen voor vrouwen (wat nou liposuctie!) een paar uur, het vergroten van je ‘manhood’ 24 uur. We weerstaan onze nieuwsgierigheid om toch eens te bellen.

P1130869 (640x480)Hij staat in onze top-3 van ‘mooiste uitzicht vanaf de camping’: de hooggelegen Oegandese familiecamping ‘Moses’ bij Sipi Falls. Het gedonder van het water is de hele dag te horen en we kijken tussen twee bergen door naar een eindeloze groene vlakte. Met Felice in de rugzak dalen we met een gids af naar de waterval en worden overvallen door een enorme regenbui. P1130813 (480x640)Glibberend en glijdend door de klei-achtige modder lopen we snel omhoog, het laatste stuk bijna loodrecht op een houten ladder. Tja, ook in het droge seizoen regent het bijna wel elke dag eventjes goed hard. Leuk ook om tijdens een koffietour onze eigen koffie te branden, malen en natuurlijk proeven. Hier een paar dagen geen internet, af-en-aan elektriciteit en veel rolexen.

P1130778 (640x480)Grappig om weer eens op dezelfde plek terug te komen, dat is zeldzaam. Na ons rondje is het een fijn weerzien in The Haven met dikke vette verwennerij en daarna weer naar Ans in Kampala. ‘Hebbie hier weer internet? Kun je op feestboek?’ vraagt Felice meteen. Kool & the Gang staat nu vaak op met ‘Celebration’, ‘vier je feestje’ voor Felice, dat sinds haar verjaardag een echte hit is in Pino. Felice vindt het niks dat Marleen ook bijna jarig is, ‘mama mag niet jarig zijn, ik ben nog jarig!’ P1130980 (640x480)Wat een godsgeschenk om Marleen’s verjaardag in Kampala te vieren: van heerlijk koffietentje met taart waarop staat ‘Marleen 21 jaar’ naar een luxe spa voor massage, pedicure en een toplunch met een fles bubbels. Overigens wel gek om druipend van het zweet in de sauna te zitten met sauna-temperaturen buiten. Oei, wat hebben we het weer slecht…We moesten maar wat langer wegblijven. En dat is dan ook het plan nu. Voor ons dus een groene kerst in Malawi…

Dit bericht is geplaatst in World Cruisers. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Druk druk druk in Afrika

 1. Ruud van Rijsingen schreef:

  Wauw wat geweldig te lezen allemaal!! Fantastisch. Mochten jullie nog plannen zoeken voor extra verblijf…vriendin van me is juist deze week ingetrokken bij een inheemse stam (Hammar tribe, zie Google) in zuid Ethiopië). Ze gaat zich hier vestigen en leven in de tribe. Ze zal jullie zeker gastvrij ontvangen….heel veel plezier nog!

 2. Elsbeth Ullmann-ter Haar Romeny schreef:

  Lieve Marleen, Joost en Felice,
  Wat gaaf toch dat jullie reis zo’n succes is en dat jullie zo genieten en dank zij jullie levendige verhalen genieten wij een beetje mee. Leuk hoor Kerstmis in Malawi! Veel liefs en knuffel voor de grote drie-jarige Felice,
  Elsbeth en Eric

 3. Harm & Pleun schreef:

  Lieve mensen,
  Inderdaad weer heerlijke verhalen, die lezen als een avonturenglossy! Kids waren nogal onder de indruk van de taart van Felice (wij ook!!). Jammer dat jullie de kerst niet in t Hoekske komen vieren, maar have fun en geniet.
  Al wat meer duidelijk omtrent toekomstplannen? Wij zijn natuurlijk erg benieuwd!
  Liefs en dikke zoen aan die grote Felice (wat wordt ze blond!)
  Harm en Pleun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *