Kilimandaro

DSC02047 (640x425)Voor de thuisblijvers die denken dat alles hier fantastisch is en wij de hele dag zingend en high-fivend door Afrika rijden (en daar stiekem jaloers op zijn) is er goed nieuws. Wij hebben onze dag ook wel eens niet. Dan zijn we even klaar met elkaar en hebben we korte lontjes. Er zijn allerlei factoren die daaraan bijdragen. Felice slaapt nauwelijks meer overdag; soms doezelt ze weg in Pino tijdens een reisdag, maar staan we op een camping dan is ze niet meer in bed te branden. ‘Ik wil niet slapen!’ en wij hadden ons net zo verheugd op minstens een uur rust. Of ze heeft een nee-dag en bromt alleen maar ‘ik wil helemaal niks!’ Een tweede belangrijke factor is het doen van boodschappen. Omdat er alleen supermarkten in de echt grote steden zijn moeten we steeds de  straat op, bij allerlei handeltjes langs de weg. Joost en Felice blijven meestal in Pino zitten terwijl Marleen de winkeljungle in gaat.

De verkoper staat in een mini houten hutje, formaat toilet, en jij moet snel de voorraadplanken scannen en vanachter een houten toonbank aanwijzen wat je nodig hebt. En het is ondenkbaar dat dat allemaal in 1 winkeltje te vinden is. Gelukkig is er altijd wel een opgeschoten jongen die een paar woorden Engels spreekt en zich ongevraagd opwerpt als winkel-gids. P1130029Daar zijn eieren, daar is water, voor boter moeten we even oversteken, brood nee dat is hier niet. En dan afrekenen. Natuurlijk worden er meteen mzungu-prijzen gerekend. ‘Blanke’ prijzen. Dat betekent dus onderhandelen en soms boos weglopen -wat weer betekent dat we ergens anders op zoek moeten naar dat item. Vervolgens langs de rij vrouwen die op straat zit met groente en fruit. Zij hebben werkelijk nooit wisselgeld. P1130335 (640x480)En wij hebben het niet altijd klein. Voordat je terugkrijgt van het grootste geldbriefje dat er is, 5 euro, ben je zo weer tien minuten verder. Uit ellende geef je dan maar het volledige bedrag  uit. En dat zien die andere verkoopsters natuurlijk en ineens ben je omsingeld door vrouwen die schalen wortels, avocado’s, sla of exotisch fruit in je gezicht hangen. Inmiddels zijn Joost en Felice bijna gesmolten van de hitte in de auto en krijgt Marleen alleen maar een ‘waar bleef je nou!’ toegeblaft. Het is dan bijvoorbeeld tien uur in de ochtend. Er zijn dagen dat we niet zo goed met dit soort dingen om kunnen gaan. Felice krijgt trouwens wel wat mee van dit soort geshop. Uit het niets zegt ze ‘mag ik vier voor duizend?’

P1120994De Tanzaniaanse verkeerspolitie blijft overal aanwezig met hun 50 km controles. Ze staan ofwel aan het begin of aan het eind van een dorpje. In beide gevallen is ons volledig onduidelijk waar het dorp en dus de 50 km-zone nou begint en eindigt. Maar we mogen onszelf op de borst kloppen, we hebben al weken geen boetes meer gekregen! Dat komt door onze nieuwe tactiek. Als de politie naar ons wuift – in twee van de drie keer om ons naar de kant te gebaren- wuift Joost vriendelijk terug en rijdt gewoon door. En het werkt!! Joost scant van tevoren wel even of er geen snelle politiewagen in de berm staat, maar dat is meestal niet het geval. Ons budget voor boetes kunnen we dus lekker aan andere dingen uitgeven. Bijvoorbeeld aan dure campings..

P1130321 (480x640)P1130275 (640x480)Vanuit Dar es Salaam zoefden we naar een campsite in Bagamoyo voor een nachtje. Prachtige plek, een groene oase van gras, bloemen en bomen, vlakbij de zee. Huurde je een huisje dan was je de koning te rijk, maar ze hadden het niet zo op kampeerders en daar was dus ook niks voor geregeld.  Nog nooit zo duur gekampeerd voor nul faciliteit. Ze kwamen gelukkig wel een teil warm water brengen voor Felice zodat mevrouw de koningin alsnog lekker warm kon badderen. Neem dan onze volgende plek, ook weer aan het strand, Peponi. Het laatste stuk weg was zo hobbelig en slecht dat één van onze voorlampen bij aankomst eraf getrild bleek. Wat een heerlijk oord! Beschut, groen, lekkere douches en lekkere lounge banken. Hier zijn we een paar dagen blijven hangen, samen met een heel gezellig Australisch en een Zuid-Afrikaans stel met wie we een avond doorzakten met vis, bier en Jägermeister. DSC02057 (640x425)DSC02065 (640x425)Overdags was Felice niet meer uit het zwembad weg te slaan. We ontdekten briljant lekkere houtovenpizza’s in het resort naast Peponi, met zelfs een kledingwinkeltje dat zo in de Amsterdamse Negen Straatjes had gekund. Marleen hield met pijn in haar hart de hand op de knip.

P1130287 (640x480)Vervolgens naar de Usumburu mountains waar we een paar dagen in Irente Farm lodge bleven. Felice straalde helemaal toen de manager ‘Jackson’ bleek te heten: Michael Jackson natuurlijk! Een prachtige camping in de bergen en dus ’s avonds ook behoorlijk koud. En wat een feest, er was een farmshop waar ze de meest heerlijke zelfgemaakte dingen verkochten. Bruin brood (!), creamcheese, macadamia noten, jam en zelfs kaas! P1130295 (640x480)Met een gids maakten we samen met onze eerder ontmoete Zuid-Afrikanen en nog een ander gezellig stel een prachtige wandeling door stukken regenwoud naar een uitkijkpunt. De hike zou zo’n 5 uur duren, dus Felice ging mee in de draagrugzak, waar af en toe ‘ik ben helemaal kapot’ uit klonk. Eenmaal terug op de camping bleken we maar liefst 17 kilometer te hebben gelopen. Tijd dus voor een koud biertje: Kilimanjaro, door Felice ‘Kilimandaro’ genoemd.

P1130286 (640x480)2013-08-30 11.22.22 (480x640)We blijven ons verbazen over het schoonmaakgedrag van de mensen hier. Waar we ook rijden, iedereen is altijd aan het vegen buiten op het zand. Het lijkt niet uit te maken dat de enorme wolken stof gewoon verplaatst worden. We verwachten dat een kruimeldief op solar-energie hier nog best een hit zou kunnen worden. En temidden van al dat zand lopen dan kleine schattige meisjes in de meest synthetische prinsessenjurken met strikken, ruches en lintjes. Vaak ook nog (te grote) zwarte lakschoentjes met witte sokjes. Uitleggen aan Felice dat dat niet zo praktisch is helpt niet. ‘Ik wil ook zo’n jujjek!’

DSC02088 (640x425)Het is ongekend lekker om een paar keer op campings te staan waar de internetverbinding flitsend snel is. Zo snel dat Felice eindelijk weer eens you tube filmpjes kan kijken zonder dat die na 3 seconden vastlopen. Ook hebben we van de Zuid-Afrikanen een hele zooi films, tekenfilms en docu’s overgenomen. Als we ’s avonds niet omvallen van de slaap hebben we onze eigen buiten-bios onder de sterren.

DSC02152En dan, daar is-ie: de Kilimanjaro! Rijdend naar Lake Chala, een klein meer op 1000 meter hoogte vlakbij de grens met Kenya, doemt de reuzenberg ineens op. Met bijna 6000 meter is het de hoogste berg van Afrika. Half in de wolken, sneeuw op de top. Wat indrukwekkend. Niet voor niets willen velen deze berg beklimmen en bedwingen. Voor zo’n 1500 euro per persoon kun je in een paar dagen naar de top klimmen met een gids. Wij houden het vooralsnog op ‘Kilimandaro’ en wachten nog even tot Felice niet meer in die draagrugzak hoeft..

DSC02113 (425x640)De weg naar Lake Chala doet denken aan het westen van de VS. Een prachtige weg (met hier en daar een omleiding vanwege werkzaamheden), oneindige kale vlaktes met bergen in de verte en alleen maar telegraafpalen die kilometers parallel aan de weg lopen. We kamperen een paar  dagen bij het meer, weer met onze Zuid-Afrikaanse vrienden. We zwemmen zelfs nog in het meer waar veel tilapia vissen zitten. Felice springt als een gemsbok van steen naar steen op onze wandeling erheen.

2013-09-10 10.51.30 (480x640)Na wat maanden kamperen wordt duidelijk waar we een volgende keer meer in moeten investeren. We verzuchten steeds vaker ‘hadden we maar….’ Zo zou een waterzuiveringssysteem niet gek zijn. Verder buigen onze messen al om als de boter iets te hard is. Ons tafeltje is zo klein dat we er nauwelijks aan kunnen eten en één van onze klapstoelen krijg je alleen nog met een paar meppen van een hamer open. En natuurlijk is een onverwachte erfenis ook nooit weg. Maar ach, als dat alles is.. Op naar Kenia!

 

Dit bericht is geplaatst in World Cruisers. Bookmark de permalink.

9 Reacties op Kilimandaro

 1. nynke schreef:

  Hoi cruisers, ziet er goed uit joh, jullie avonturen. Gaaf
  Zijn jullie op 28 september in Dar Es Salaam toevallig? Ik ben er dan toevallig;)
  Dat zal wel niet want jullie gaan nu al richting Kenia las ik, maarja je weet maar nooit..
  Have fun!!!!
  Nynke
  & Tara

 2. potje schreef:

  En ik maar denken dat boodschappen doen bij Lidl of Albert Heijn of Turkse supermarkt heel erg naar is. Sjouwen met die volle tassen en kinderen die eigenlijk weg willen lopen of dingen in de kar hebben gegooid die ik niet op mijn lijstje had staan. Ik zal er in het vervolg lekker van genieten dat alles er is en de prijs vast ligt en dat ik mijn bonuskaartje mag scannen.
  Bikkels zijn jullie. Wij worden hier om minder wel eens prikkelbaar en gek van elkaar. Goed bezig!

  • Worldcruisers schreef:

   Haha Potje! Baas boven baas, maar eenmaal weer terug in NL kan ik me ook weer heeeeeelemaal vinden in die ergernissen die je nu beschrijft…liefs enne, is het morgen niet weer tijd voor de weekend-inkopen?! Succes! x

 3. James de Booij schreef:

  Mooi hoor, ook de foto’s. Het winkelen is een beetje zoals de Haagse Markt, maar dan zonder Marokkanen. Welke spullen zijn in Tanzania ( nog ) schaars ? Tip : let HEEL goed op je spullen in Nairobi, maar dat wisten jullie natuurlijk al. Enfin, prachtig, prachtig, salut & liefs, James de Booij

  • Worldcruisers schreef:

   Hi James, je hebt gelijk, alles is wel te krijgen in Tanzania maar er hangt dan wel een prijs aan. Had zo’n zin in kaas dat ik stukje peperdure Old Amsterdam heb gevonden…En die Haagse Markt, die kan ik wel aan na deze praktijken hier! Veel liefs!

 4. Carolina en Lee schreef:

  We lezen jullie verhalen nog steeds met veel plezier. Overal zijn ergernissen hoor. Ook hier in de Zuid-Afrikaanse winkels. Kun je weer terug, want verkeerde prijs aangeslagen en dat je dat kleine gaatje in je nieuw aangeschafte golf-shirt niet hebt gezien… Tsja, dat je dan weer met je auto moet rijden en voor 20km benzine moet betalen, jammer…
  Hebben overigens anderhalf uur geleden sneeuw (ja, sneeuw!) in Strand gehad. Dus blijf genieten.
  Van de warmte en van elkaar.

  • Worldcruisers schreef:

   Hi Carolina en Lee, wat..Sneeuw?! Wel sneeuw gezien op het topje van de Kili, maar verder…Wel veel regen vandaag in Nairobi. Ja heerlijk he, die winkel-ergernissen. Ook wel om te lachen, dus ja, we blijven genieten! Hoe staat het met jullie mobiele catering? Groeten!

 5. Lein schreef:

  Cheries! Haha leen zo wordt t gat in je hand wel beduidend kleiner met dat afrikaanse shoppen..! Heerlijk om al jullie avonturen te lezen.. Ondanks de grrr momentjes toch lekker genieten hoor

 6. Nanneke Gijsman schreef:

  Lieve wereldreizigers,
  Ik hoorde van Mech dat jullie de aanslag in het winkelcentrum in Nairobi gehoord hebben.
  Ik hoop dat jullie daar nu heel ver vandaan zijn gereden. Dit moet toch wel heel vreselijk zijn.
  Geniet van jullie mooi indrukken van de natuur enz. Hoe is het met de dieren, wat komen jullie allemaal tegen.
  Liefs van Pieter en Nanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *