Losse flodders

jinja nijlHet wordt een Oegandese verjaardagstaart voor Felice op 4 oktober. We zijn er net aangekomen; in Jinja, waar de Nijl ‘begint’. Als je naar de spiegelgladde rivier kijkt vanaf onze camping is het moeilijk voor te stellen dat je verderop hele spannende rafting trips kunt maken op de meest heftige stroomversnellingen. Hoe de taart ook wordt, hij wordt ZOET. Want o, wat zijn Afrikanen dol op suiker! Hoe klein een dorp ook is, winkeltjes met snoep en vooral koekjes met ‘spul’ ertussen in alle (chemische) smaken is er altijd. Wij hebben ze ook ontdekt. Felice trekt de koekjes los en schraapt het spul eraf, wij krijgen de afgelikte overblijfsels. Thee zonder suiker bestellen levert hele verbaasde blikken op. En als je ergens een drankje wil drinken heb je de keus uit mierzoete Fanta of Cola. In de verzengende hitte kregen we wel pas de keus: op ‘room temperature’ of koud….duhhhh!?

P1130358 (640x480)Kenia duurde kort, maar was heel erg leuk. Even door de hassle heenbijten… Al bij de grens werden we belaagd door hordes Masai vrouwen met veelal kale hoofden, behangen met kralen en langgerekte gaten in hun oorlellen. Met geweld kregen we ringetjes van kralen in onze hand gedrukt, ‘a present for baby’. En neem meteen een leuke foto! Ah, wat lief van ze. Maar nee, je kunt de motoren pas weer starten als je eerst een hele rits armbanden of onmogelijke nekringen afneemt. Niet gedaan overigens.

2013-09-21 11.22.53 (480x640)In Nairobi maken we helaas treurige geschiedenis mee. Op zaterdag gaan we naar de mall. We waarderen het steeds meer: een plek waar alles is wat je (niet) nodig hebt. Een beetje hoe de Russische kapper er zichzelf presenteert: ‘a little piece of heaven on earth’. Felice is in haar element in het speelparadijs, wij slaan weer nieuwe boeken in en vullen de voorraad aan (‘Felice: konijn in blik moeten we ook nog hebben’). SAMSUNGEn met z’n drietjes dus naar de kapper. Daar horen we dat er geschoten is in de Westgate mall, zo’n 2 kilometer verderop, en er zelfs mensen gegijzeld zijn. Dat er zoveel doden en gewonden vallen en het de hele wereld overgaat is dan nog lang niet duidelijk. De tv staat dag en nacht aan op onze camping en we prijzen onszelf gelukkig dat we helemaal OK zijn. Een kleine week later krijgen we in Nakuru al de eerste schaamteloze video onder onze neus gedrukt: ‘I have something for you! The best clips from the Westgate attack!’

P1130603 (640x480)Soms maak je inschattingsfouten. En zo blijkt dat plassen in de berm altijd beter is dan een ‘echte’ WC. Vooral bij tankstations is het legendarisch slecht gesteld met het sanitair. Uit angst dat de camera in het donkere stinkgat valt en er geen water is om dan onze handen te wassen hebben we hier nog geen foto van. Felice zegt al bij elke toiletstop ‘ik ben heel benieuwd hoe de WC hier is’.

DSC02252 (640x425)In Nairobi gaan we een dag na het drama in de mall naar een bijzondere opvangplek voor neushoorns en wees-olifantjes, de David Sheldrick Trust. Samen met nog zeker 300 andere blanke safari-gangers kijken we hoe ruim 20 jonge olifantjes enorme flessen melk krijgen en met elkaar (en de verzorgers) spelen. De dieren zijn vaak slachtoffer van stropers: moeder olifant is gedood om haar ivoor en het jong is alleen achtergelaten. Ivoor schijnt een prijs per kilo op te brengen die hoger dan diamant ligt. Vooral in Azië zijn ze er gek op als afrodisiac en wondermedicijn. DSC02267 (640x425)Tijdens de olifantenshow verbazen we ons vooral over de outfits van andere bezoekers. Wie heeft toch bedacht dat je in Afrika altijd een flaphoed met touw onder je kin op moet, afritsbroeken in fletse kleuren en (vooral Amerikanen) witte sokken in New Balance schoenen? Van Felice krijgen we weer de bevestiging dat olifanten of ander wild niet op kunnen tegen koeien, geiten en schapen. ‘Ik wil hier weg’, roept ze al na een kwartier.

2013-09-22 17.01.02 (640x480)En dan, op een drukke hoofdweg in Nairobi, zit de versnellingsbak muurvast. Geen beweging meer in te krijgen. Snel naar de kant. Kunnen we de gevarendriehoeken ook eens gebruiken. Wonder boven wonder kan er een tijdje later toch weer geschakeld worden, maar we verkassen voor de zekerheid naar een camping waar ze goeie monteurs ter plaatse hebben. Binnen no-time ligt de hele versnellingsbak op de grond. Die nacht slapen we in de olielucht die af en toe door het gat in de bodem van de Pino walmt. We zien het maar als natuurlijke airco. Binnen 2 dagen loopt Pino weer als een zonnetje en kunnen we Nairobi verlaten.

Natuurlijk is het zo nu en dan ook tijd om de heilige knuffels Muis en Konijn in bad te doen. Als ze niet kwijt zijn overigens, wat enorm veel stress met zich meebrengt. Ze gaan overal mee naar toe dus slingeren ook overal rond. In de douche, op straat, in het gras. Na hun badje gaan ze lekker aan de waslijn. DSC02396 (640x425)Felice neemt verder langzaam Afrikaanse gebruiken over. Stenen, takken en flessendoppen zijn het helemaal wat speelgoed betreft. Voor vertrek naar een nieuwe camping stort ze steeds een hele emmer met troep in de Pino om mee te nemen, die wij er dan weer stiekem uitgooien. Het is wat moeilijker om het lege tien litervat water ongezien achter te laten. Felice zet dat steeds op haar hoofd en loopt dan trots rond. ‘Memmerie’ spelen is trouwens ook favoriet en dat doen we vaak in het ‘restantje’, als er een restaurantje op de camping is.

DSC02285 (640x425)Na de drukke smog-stad weer snel de natuur in. Naar het prachtige Lake Naivasha met nijlpaarden, vogels en tilapia vissen. Alleen een laag hekje van schrikdraad om de hippo’s te weren staat tussen ons en het meer in. Er zijn hier veel Nederlandse (en Indiase) rozenkwekers. Naast deze bedrijven zijn hele arbeidersdorpjes uit de grond gestampt waar alle werknemers met vrouw en kinderen wonen. Om het Nederlandse tintje in deze regio kracht bij te zetten huren we twee mountainbikes om een game drive door Hell’s Gate National Park te maken. Er wordt bij de hoofdingang gestaakt omdat een Indiase baas zijn personeel al twee maanden niet heeft uitbetaald. DSC02268 (640x425)We moeten daarom helemaal omfietsen naar een andere ingang waar volop elektriciteit gewonnen wordt uit warmwaterbronnen. We snappen meteen waar ‘Hell’s Gate’ vandaan komt. Gezellig fietsend tussen industrie, langsdenderende vrachtwagens en sissende schoorstenen komen we eindelijk tussen zebra’s en giraffen terecht. En wie heeft een stevig kinderstoeltje met Europese veiligheidsnormen nodig als je ook een plastic stoel achterop de bagagedrager kan vastbinden? Vanaf haar plastic troon gilt Felice ‘Billen! Pis!’ als we langs een echo-rotswand fietsen. En wij doen lekker mee natuurlijk.

DSC02424 (640x425)DSC02493 (640x425)De Serengeti hebben we overgeslagen in Tanzania, dus nu moeten we echt wel naar de Masai Mara, een wildpark dat grenst aan de Serengeti. De wildebeesten migreren tussen deze parken en wij zien in ‘de Mara’ inderdaad een ongelooflijke hoeveelheid van deze beesten. Het prijzige toegangsgeld gaat in ieder geval niet naar het onderhoud van de wegen. DSC02575 (640x425)De weg naar het park zelf is al een dramatische tocht van 60 kilometer waar we bijna 2 uur over doen. ‘Corregation’, ofwel alleen maar ribbeltjes in de aarden weg met hier en daar een pothole. Er zijn twee tactieken om hier te rijden: langzaam om je auto wat te sparen of snel. Wij kiezen voor snel: er is geen gesprek meer mogelijk en je vullingen rammelen bijna uit je mond, maar je bent er ook sneller vanaf. Overigens valt Felice op dit soort wegen altijd in slaap. De wegen in het park zijn niet veel beter. Maar het park zelf maakt veel goed. Uitgestrekte vlaktes met een enorme concentratie aan dieren, ook leeuwen. DSC02539 (640x425)We nemen Patrick, een Masai, in de arm als gids voor een gamedrive in de vroege ochtend. Vervolgens zien we leeuwen met versgevangen prooien, een vrouwtjesleeuw met jonge welpjes en een leeuwenkoppel ‘honeymooners’ die boven op elkaar duiken onder het toeziend oog van tien safari-auto’s.

Het regent bijna elke dag sinds we in Kenia zijn. P1130586 (640x480)Korte maar hevige stortbuien. Niet erg als je op een camping staat met beschutting en een fijne bar, maar het wordt anders als je op slechte wegen rijdt. Op de dag dat we wegrijden uit de Masai Mara, toch ook al geen fijn stuk, kiezen we voor een shortcut naar Nakuru. Op de navigatie staat dat het een ‘tar road’ is, maar het is niet meer dan stenen, zand of een mix daarvan. En het regent! We glibberen en glijden over de weg met maximaal 15 km per uur. P1130420 (480x640)Aan verschillende slippende taxibusjes (opschrift: ‘In dust I trust’) en bemodderde motorrijders vragen we of de weg verderop beter wordt. Jazeker! Wederom een inschattingsfout: ze hebben een heel ander referentiekader. En een heel slecht vermogen om afstanden te schatten. Het is altijd nog maar 5 minuten, of 2 kilometer, tot het beter wordt. Eindelijk, na 50 kilometer en bijna in het donker, bereiken we juichend het asfalt. Pino heeft zich top gehouden. Lekker, zo’n dagje off-road!

We bezoeken bij Nakuru een klein weeshuis, een project dat we via onze Amsterdamse buurman hebben leren kennen, met jongens en meisjes tussen de 11 en 18 jaar. Een meisje is slachtoffer geworden van het verkiezingsgeweld in 2007 en is beide ouders kwijtgeraakt. Een ander meisje was gedoemd al op haar tiende te trouwen met een veel oudere man. Haar ouders zagen het geld van de bruidsschat al binnenkomen en accepteerden maar al te graag. Het meisje vluchtte. Vol indrukken gaan we door naar Eldoret, de kweekvijver van de Keniaanse lange afstandslopers. P1130374 (640x480)Wij happen gewoon lopend al naar adem op 2500 meter terwijl groepjes Kenianen met 20 km per uur voorbijrennen, met beentjes zo dun als onze pols. De grootste verrassing in Eldoret is de kaasfabriek. Na een mini-kaasproeverijtje slaan we kaas, yoghurt, melk, zelfs karnemelk in. Felice pakt nog een foldertje,  of ‘floddertje’ zoals ze zelf zegt, mee en dan, na een nachtje in Eldoret, richting Oeganda.

P1130647 (640x480)Felice maakt in Jinja vrienden met een Oegandees jongetje op de camping. Of het een fase is of een gewoonte wordt is onduidelijk, maar ze eet sinds kort smakelijk haar eigen snot op. En kijkt dan ook vol interesse als het jongetje in zijn neus peutert. Openingszin Felice: ‘vind jij ook snot lekker?’ Wordt nog een zware concurrentie met die taart straks!

 

 

Dit bericht is geplaatst in World Cruisers. Bookmark de permalink.

9 Reacties op Losse flodders

 1. Harm & Pleun schreef:

  Lieve Joost, Marleen en vooral jarig Jetje Felice!
  Van Harte!! Volgens mij kun je in geen beter land zijn dan in Oeganda op je verjaardag, want het belooft een groot Suikerfeest te worden met mierzoete taart en misschien wel voor ieder jaar 1 ijsje??
  Uit de foto’s maken we op dat jullie het ontzettend naar jullie zin hebben! Wat vliegt de tijd zeg! Wij genieten iedere keer van jullie verhalen, erg grappig en met de foto’s erbij hebben we toch een beetje het idee erbij te zijn. Een heel fijne verjaardag, dikke zoenen en hopelijk tot snel!
  Liefs Harm, Pleun, Lou en Toon.

 2. Elsbeth Ullmann-ter Haar Romeny schreef:

  Lieve Marleen, Joost en Felice,
  We genieten geweldig mee met jullie spannnende reis en avonturen, eerlijk gezegd ben ik behoorlijk benauwd geweest voor jullie na bekendwording van de verschrikkelijke gevolgen van de aanslag in Nairobi, ik wist dat jullie daar in de buurt waren en hoopte van harte dat mijn gedachte over jullie, dat jullie geen ‘shoppers’ zijn en niet naar Kenia zijn gegaan om in een grote shoppingmall boodschappen te doen, bewaarheid zou worden, ook heb ik me toen gerealiseerd dat ‘geen bericht’ eigenlijk altijd ‘ goed bericht’ betekent.
  Deze aanslag was een groot min- moment maar verder is deze prachtige reis met alle belevenissen toch een geweldig positieve ervaring voor jullie, waar jullie eeuwig met plezier op terug zullen blikken.
  Verheugen ons alweer op de volgende belevenissen.
  Overigens, Amma still going strong!
  Liefs Elsbeth en Eric

 3. Laura Lans schreef:

  Gefeliciteerd met de 3de verjaardag van Felice! Zo snel gegaan he toen ze nog baby waren he met de Vondelpark dates! X Laura &eva

 4. Carolina en Lee schreef:

  Toen ik het nieuws zag over de mall moest ik aan jullie denken. Gelukkig waren jullie er niet bij.

  Snot of taart… AHAHAHA.

  In elk geval van harte gefeliciteerd met Felice.

  We blijven jullie trouw volgen vanuit Strand.

  Met hartelijke groet van Lee & Carolina

 5. Gerbren Deves schreef:

  Gefeliciteerd en maak er een leuke dag van!

 6. J.Bouwhuis schreef:

  Alsnog gefeliciflapteerd met je derde verjaardag Felice. We vinden het leuk om jullie te volgen en hopen dat jullie drieen het er goed mogen afbrengen voor de terugreis. Dat is snel in het zicht !
  Nog heel veel genoegen in Afrika en dat jullie mogen terugkijken op een bijzonder avontuur.
  groetjes van Oom Jan en tante Elna.

 7. Tijn schreef:

  Lieve 3,
  Klinkt goed, spannend en interessant allemaal. Hopelijk was de snottaart een succes 😉

  Liefs,
  Tijn

 8. Pieter en Nanneke schreef:

  Lieve Marleen, Joost en Felice,
  Beter laat dan nooit……. Maar wij wensen Felice een heel mooi jaar toe. De belevenissen in Afrika zullen haar heel lang bij blijven als normaal tot ze weer in Amsterdam is. Ook voor de ouders een goed en heerlijk jaar met elkaar. Marleen ben jij niet de 21e jarig? Wij wensen jou nu maar vast een super jaar toe. Dan zijn we daar in ieder geval op tijd mee! Haha
  Wat laten jullie ons mee genieten van jullie reis. Ik ben blij dat jullie alleen de losse flodders hebben meegemaakt van het drama in Nairobi.
  De tijd gaat snel. Elsbeth had een fantastisch feest voor haar 65e verjaardag gekregen en Amma was
  daar bij. Alleen maar stralend en genietend.. Ja het gaat heel goed met haar al nemen de krachten duidelijk wel af.
  Lieve mensen blijf schrijven en genieten dan doen wij dat ook,
  Veel liefs uit het Soerense bos.
  P&N

 9. Marc Bakker schreef:

  Lieve wereldreizigers,
  Nog van harte gefelici’s met Felice en natuurlijk vandaag met Marleen! Geniet van de laatste periode en kom behouden weer thuis (of nog ff naar Zuid-Afrika natuurlijk!).

  Liefs, Marc & Marjolijn, Floor & Kiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *