Nieuw vakantie-adresje!

En dan ben je eigenaar van een lodge in Malawi! Vandaar dat we bijna zeven weken weinig van ons hebben laten horen. Ongelooflijk maar waar: samen met Ans (oud-collega van Joost die in Oeganda woont) zitten we nu officieel in de tourisme-branche.DSC05484 (425x640) ‘Lodge’, een woord dat wij tot voor kort ook niet kenden, maar dat hier eigenlijk voor alles wordt gebruikt dat met het herbergen van gasten te maken heeft. Een soort kruising tussen een guesthouse, hotel en B&B dus. Een supergave wending in onze reis die we zelf ook niet voorzien hadden, zoals wel meer onderweg, maar hier kwam wel even serieus veel bij kijken. In lijn dus met onze laatste ‘druk druk druk’ blog hebben we het de laatste weken best druk gehad met dit hele aankoop-proces. Op 10 december was het echt officieel: de verkopende partij had het contract ook getekend. WHAAAAA! In dit blog dus wat inzicht in deze rollercoaster van de afgelopen tijd. Mét een glas champagne aan onze eigen ‘thuis’bar, ting ting!

Toeval bestaat niet. Dat bleek toen we bij Ans in oktober op de veranda in Kampala zaten,  uitkijkend over het Victoriameer. Wij vertelden haar dat we in Malawi, toen twee maanden terug, puur uit nieuwsgierigheid eens hadden gegoogeld op ‘lodge for sale in Malawi’.

P1140512 (640x480)

En ja hoor, er stond er één te koop in een stuk prachtig regenwoud. Wel voor de wat meer kapitaalkrachtige mens, zeg maar. We toerden dus verder en dachten er niet echt meer aan. Eenmaal in Oeganda bij Ans thuis vertelde ze dat ze al een tijd bezig was om precies die lodge te kopen. Er kwam veel wijn op tafel en om een lang verhaal kort te maken besloten we helemaal enthousiast te kijken of we het niet samen konden kopen. In ons geval zonder de lodge gezien te hebben. Het voelde goed en de verkopers wilden net als wij snel schakelen. Het zal niemand verbazen…toch maar besloten om het zelf eerst eens met eigen ogen te zien.

Veel dank ook nog aan alle juridische adviezen en kritisch denkwerk van vrienden en familie bij wie we onze plannen over de lodge eens toetsten. Bij hoge uitzondering lukte het zelfs om hier en daar te skypen. Verder doken we avond aan avond in rapporten, info over toerisme en ondernemen in Malawi, belastingwetgeving en andere fijne onderwerpen.

P1140123 (640x480)Toen hoorden we ook nog dat ons huisje in Amsterdam tot eind februari verhuurd kan worden. Yes, overwinteren in Afrika! En we maakten ons verder op voor een echte roadtrip van Kampala naar Malawi. Zo snel mogelijk, met de vlam in de pijp, lekker wat uren in de Pino maken. Normaal gaat het bij reizen niet zozeer om de bestemming, maar om de weg er naartoe. Laten we het nog heel even over die 2500 kilometer hebben die we in een week tijd aflegden…

Op een zondag eind oktober vertrokken we. Het duurde uren voordat we ons door het drukke verkeer in Kampala hadden gewurmd. Met weemoed aten we onze laatste rolex, een top-straatsnack van een omelet in een opgerolde chapati, net voordat we de grens overgingen, Rwanda in. Wat een wereld van verschil! P1140375 (640x480)Op prachtig asfalt reden we door groene heuvels en theeplantages. Hordes mensen met oranje hesjes waren gedisciplineerd bezig om kleine muurtjes langs de weg te metselen als een soort super-afwerking. In Kigali waren we stomverbaasd over de orde en netheid. Alle bestuurders van motortaxi’s droegen helmen en  reflecterende hesjes, op de stoplichten werd in seconden teruggeteld tot het licht op rood of groen ging en alle straten waren keurig genummerd. Wauw. Na een kleine 24 uur in Rwanda raceten we door naar Tanzania. He, dat was meteen weer vertrouwd, een heerlijk stoffige chaos. En lekker slapen in een echt Afrikaans hotel (wat altijd iets met ‘executive’ heet, daar kicken de mensen hier echt op) met pompeuze meubels, veel spiegels en gezellige badkamertegels op vloeren en muren. Je zou denken dat dat misschien handig is qua schoonmaken maar daar is dan weer niet veel van te zien. Voor de sfeer en de klantvriendelijkheid hoef je het in ieder geval niet te doen.

P1140586 (640x480)‘Ah, ik zie het al, een olielek!’ zegt Felice als we ‘autopechje’ spelen. Hoe verder we rijden, hoe droger en stoffiger het wordt. Overal herders met kuddes broodmagere koeien die langs de wegen sloffen. Ook veel bijenkasten die in de bomen hangen. Felice is ondertussen iets meer in de vragen-fase beland. Zo wordt het liedje ‘in een groen groen groen knollenland’ toch wel ingewikkeld: want wat is een jager? Wat is een knollenland en wat is ‘verdroten’? We hebben gelukkig alle tijd op de weg om dat allemaal uit te leggen.

DSC05494 (640x425)En dan is het zover: we komen aan in Malawi en rijden helemaal excited richting de Forest Reserve in Ntchisi. Na een kilometerlange dirtroad die alsmaar verder de hoogte in gaat, arriveren we op 1400 meter en worden verblind door de fabelachtige uitzichten over het meer van Malawi. Op een  heldere dag kun je recht vooruit ruim 100 kilometer ver kijken en zie je bergketens uit Mozambique opduiken. Als je naar links kijkt zie je een van de laatst overgebleven regenwouden van Zuidelijk Afrika waar je geweldige hikes kunt doen en rechts kijk je uit over de lokale dorpen die in de vlakte liggen. Al met al geen verkeerd optrekje dus. En met vijf gastenkamers en acht man personeel is het lekker overzichtelijk. Felice heeft ook oog voor de prachtige natuur. Als we in de mooie tuin staan en ons vergapen aan het uitzicht zegt Felice: ‘ah, en hier moet dan asfalt komen.’

P1340807 (640x480)De Malawiaanse manager Innocent is echt goud. En alles lijkt hier on-malawiaans goed geregeld te zijn. Schone kamers, klantvriendelijkheid, goddelijk eten. Ook al zijn de vorige eigenaars hier al bijna een jaar niet meer geweest, de standaard is nog steeds hoog gehouden. Wat te denken van gecarameliseerde uien-feta taart met sesam-worteltjes en verse kruiden-couscous?? We zijn in de hemel beland! Er is natuurlijk heus wel wat te verbeteren en het is ook duidelijk dat er al een paar jaar niet meer is geïnvesteerd in de plek, maar wij zien hier absoluut potentie in. We besluiten dan ook er vol voor te gaan en de deal zo snel mogelijk rond te maken. Een lekker idee ook om eens in de zoveel tijd voor een paar maanden de boel de boel te laten in Nederland en naar deze geweldige plek te gaan.

DSC05652 (640x425)Het duurt echter langer dan gedacht voordat de deal rond is. Na eindelijk een Malawiaanse advocaat gevonden te hebben die ons begeleid met de hele aankoop moet er nog van alles uitgezocht worden. ‘Naar Lilongwe gaan’ is voor Felice nu gelijk aan ‘saaie afspraken hebben’, maar gelukkig hebben ze daar ook ijsjes! We merken al heel snel dat Lilongwe een klein dorp is waar je steeds weer dezelfde gezichten tegenkomt, én waar het nieuws sneller dan je schaduw gaat. Het gerucht dat er mogelijk nieuwe eigenaars zijn van deze lodge bereikt ons zelfs.

P1140750 (640x480)Hoewel onze handen jeuken om aan de slag te gaan kunnen we eigenlijk nog niet zoveel doen in de lodge in deze vacuum-periode. Dus we besluiten op lodge-tour te gaan om onze concurrentie eens in kaart te brengen. Bijna twee weken tuffen we door zuid-Malawi, vergelijken prijzen en kamers, maken foto’s van interieurs, vragen alvast prijzen op voor iets als het aanleggen van een zwembad en spreken -tig managers en eigenaars. Felice maakt intussen enorme taal-sprongen waar blijkbaar ook een kleine terugval bij hoort. Van de ‘kn’ maakt ze ‘kr’,  waardoor ze een ‘krakworst’ eet, wil ‘kruffelen’ of pijn heeft aan haar ‘krie’.

P1140919 (640x480)Eenmaal weer terug in Ntchisi Forest Lodge, wat Felice inmiddels ook al kan uitspreken, begint de staf wel door te krijgen dat we geen gewone gasten zijn. Alleen Innocent weet van onze koopplannen, maar als we dagenlang met meetlinten door het bijna 100 jaar oude gebouw lopen, kussens van stoelen halen en schuiven met tafels zie je ze denken… Eind november tekenen we in aanwezigheid van onze advocaat eindelijk het contract dat daarna met DHL naar de verkopers gaat. Gelukkig verstaat de advocaat geen Nederlands; de opmerking van Felice dat de advocaat een beetje stinkt is niet zo heel feestelijk. Hoewel het een ‘saaie afspraak’ is vermaakt Felice zich verder door zelf ook ‘mini-contractjes’ te tekenen.

P1140964 (640x480)We vieren tussendoor ook nog Sinterklaas bij de honorair consul thuis in Malawi, samen met 11 andere kinderen en een groep Nederlanders die allemaal in Malawi wonen. Om te gillen – Sint en glimmend zwart geschminkte zwarte Pieten (heet!!) komen aanrijden achterin een pick-up auto. Het duurde even, want ze bleken aangehouden te zijn door de politie in de stad… leg dat maar even uit! Felice vindt er eigenlijk niet zoveel aan. Ze is heel stilletjes en durft niet bij Sint op schoot. De trampoline en zwembad in de tuin zijn veel interessanter, en de kilo’s pepernoten zijn helemaal de bom. Met ‘dag Sinterklaasje’ wuiven we de oude baas en z’n gevolg weer uit. Als de braai aangaat, de rijsttafel met pindasaus opgediend wordt en iedereen een alcoholische versnapering uit z’n eigen coolbox haalt is het feest helemaal compleet. Welkom in Malawi!

DSC05640 (640x425)Het verlossende mailtje van de verkopende partij volgt op 10 december. Het contract is getekend, het bedrag ontvangen, we krijgen ‘de sleutel’! We vieren het met bubbels en boxwijn, op afstand met Ans en met onze  nieuwbakken vrienden die te gast zijn in ONZE lodge! Op vrijdag de 13e om 7.00 zullen we in een stafmeeting aangekondigd worden als nieuwe eigenaars. We tollen ons bed in na veel te veel wijn. Om tien over zeven schrikt Marleen wakker en komen we stinkend en grijnzend aan op de veranda waar iedereen al op ons zit te wachten. P1340908 (640x360)Top, zo’n begin. Vervolgens meteen voorzichtige vragen over geld en leningen, een gevarieerder menu (met vlees!) en zorgen van staf over voortzetting van contracten. O wat is er veel te doen! We maken ons verder op voor assistent-manager: de week voor Kerst gaan we  Innocent met vakantie sturen en zullen wij ’s ochtends meehelpen met eitjes pocheren voor gasten, de nachtbewakers scherp houden ’s nachts, de staf instrueren en gasten adviseren welke wandeling ze het beste kunnen maken. Hoe onwerkelijk is dit allemaal?

We hebben gelukkig ook hulp. Dave en Marly, een Nederlands stel dat op de motor door Afrika toert, helpen ons nu al ruim 2 weken met het hele energie-systeem, meedenken over efficientie en allerlei klusjes. Goud!

DSC05787 (640x425)Altijd gehoopt om hobby-technisch meer te doen met eten, en dat gebeurt nu! Marleen gaat helemaal op in de keuken, experimenteert met gerechten samen met de chefkok en wordt wild van alle heerlijkheden die uit de buurt komen. Macadamianoten, koffie, mango’s. Verse kruiden uit eigen tuin, zelfgemaakt brood en jam.. Joost stort zich met Dave vol op het zonne-energie systeem dat al een tijd niet meer goed liep en op de windmolen die ook niet meer draaide. Omdat we behoorlijk afgelegen zijn van de bewoonde wereld hebben we namelijk geen aansluiting op het elektriciteitsnet. De lodge loopt op zonne- en windenergie en het water voor de douches komt uit een zonneboiler. Een wat oudere gast die ’s nachts altijd aan een zuurstofapparaatje slaapt konden we trots vertellen dat hij die nacht op zonne-energie had geademd..

DSC05797 (640x425)Verder kijken we met een architect naar de bouw van nieuwe ‘bos-hutten’ op ons terrein, zoeken we uit waar een zwembadje en speeltuintje kunnen komen en pakken we prijzen van kamers aan.  Zo worden we binnen no-time allesdoeners. Felice rent de hele dag op blote voeten in en om het huis, zoekt slakken, plukt aardbeien en weet inmiddels donders goed dat ze geen troep moet maken als er gasten zijn. We zijn de hele dag bezig, Felice moet zich veel zelf vermaken. Soms heeft ze daar even geen zin meer in en moeten we komen om ‘even te kletsen’.

DSC05769 (640x425)We maken ons nu op voor een warme, zonnige kerst. Boom en ballen aangeschaft, kalkoen ingeslagen en het activiteitenprogramma samengesteld. We zijn volgeboekt! Aangezien we tot nu toe in een van de kamers hebben gewoond betekent dat dat we plaats moeten maken voor de gasten. En dus in de Pino moeten slapen op het parkeerplaatsje. ‘Voor hen was geen plaats meer in de herberg’, waar hebben we dat eerder gehoord… Ook wel weer verfrissend, de eigenaars die elke ochtend verkreukeld uit de Pino komen wandelen. Maar first things first, vanmiddag eerst nog even een vergadering met alle chiefs uit de omliggende dorpen. Een hele goede Kerst iedereen!

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in World Cruisers. Bookmark de permalink.

15 Reacties op Nieuw vakantie-adresje!

 1. James de Booij schreef:

  Mooi verhaal ! Gaan jullie nog terug naar Rwanda? Enfin, een weekje jullie hut huren in Malawi weer ‘ns wat anders dan Italie of de Ardennen. Wanneer jullie meer info hebben over het huis hoor ik het graag.
  Groet et bon voyage, James

 2. Potje schreef:

  Wat enorm verrassende wending is dit! Echt supervet! Fijn Lenies dat de cie op je CV staat, komt nu enorm goed van pas natuurlijk met het runnen van een lodge. Comissaresse eettafel Drol heeft wellicht nog wat gouden tips en als je verlegen zit om een lullepot dan stuur ik er wel eentje;-)
  Jullie zijn goed bezig, stelletje avonturiers. Helemaal te gek. Sterkte met alles wat op je pad komt.
  Veel liefs

 3. nathalie schreef:

  Gefeliciteerd! Wij kwamen “gewoon” na vier maanden weer terug, jullie reis heeft een mooie wending gekregen. Onwijs leuk om weer te lezen allemaal, vond het al zo stil…. Veel liefs voor Dave en Marly, denk met veel plezier terug aan onze gezellige mooie week op Makuzi! groet Nathalie

 4. Carolina en Lee schreef:

  Wat een geweldig verrassend nieuws. Jullie vertrokken hier maaaanden geleden, nadat jullie eerst nog even hadden gesmuld van onze pizza’s, Amsterdammertjes en bitterballen. Ook bij ons gaat het roer om. We hebben ons huis te koop gezet. Vandaag wordt koopcontract getekend en dan hopen wij 1 maart af te reizen naar Nederland. Eerst familie en vrienden bezoeken en daarna op reis naar Spanje met onze hondenkinderen Jabula en Sausage. Daar willen we weer een restaurant openen. Zoals het er nu naar uitziet in Altea aan de Costa Blanca. Jullie kleintje Felice is alweer een heel stuk gegroeid en begint steeds meer op haar vader te lijken (vind ik). Jongens, FELICE NAVIDAD E PROSPERO ANNO gewenst. Met een warme (het is hier nu superwarm en zonnig) groet van Lee en Carolina uit Strand, Zuid-Afrika

 5. Annelies schreef:

  Hoi Joost en Marleen

  Wauw! Wat stoer – gefeliciteerd.
  Toevallig ook bezig met Malawi, om daar over een paar jaar een tijdje te gaan wonen.

  Geniet van de winter daar 🙂
  Groetjes uit Amsterdam x

 6. Guy schreef:

  Guys, wat supergaaf allemaal!!!
  All the best in “Lenies Lodge” en heb warme kerstdagen daar met elkaar en een topstart van 2014!
  Liefs, Guy

 7. Annelies van Eekeren schreef:

  Hoi Marleen en Joost en Felice,
  Wat een avonturen en wat een nieuw avontuur, verhuurder van een Lodge in Afrika, is weer eens wat anders in de familie! Wat zouden vader en moeder Groenevelt hiervan nou hebben gevonden? het paste volgens mij niet zo goed in hun wereldbeeld maar de tijden zijn gelukkig veranderd. Ik wens jullie heel veel succes en hoop jullie toch nog wel een keer op het familieweekend te kunnen spreken al is het niet dit jaar. Hartelijke groet, Annelies

 8. Frouke schreef:

  Wat geweldig!! Wat een droom, ik hoop dat we snel onze vakantie bij jullie kunnen volgen!
  Liefs Frouke en Frits

 9. Thijs schreef:

  Whooo wat een nieuws!!! Echt heel erg gaaf! Weet zeker dat het een groot succes wordt! Als ik iets kan doen?? Fijne kerst en een heel mooi 2014 met zijn drietjes!

  Thijs

 10. Erik schreef:

  Wow wow wow wat een mooi avontuur! Veel succes en lieve groet, Erik

 11. Chiara schreef:

  ” Doe je droombaan” toch Joost? Enorm inspirerend weer. Geniet ervan lieverds.
  Kus,
  Chiara

 12. Tijn schreef:

  Wanneer zullen we komen…………..u roept maar en we stappen in het vliegtuig. Het is toch hoog tijd om mijn Chichewa een beetje op te frissen en Hessel willen we toch tweetalig opvoeden 🙂
  Oh, wat heerlijk. Veel succes en geniet.

  P.s. was Sander Sinterklaas?

  Liefs

 13. Uriet schreef:

  Wow geweldig schatten!!! trots en blij voor jullie xxxx van Ub en Morris

 14. Frederiek schreef:

  Wat leuk, jongens! Ik drink maar weer eens een wijntje op jullie avontuur. Veel plezier en een fijne kerst.

 15. Jeanine H-P schreef:

  Wow! Wat een avontuur! Komen jullie nog wel terug? 🙂 Zoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *